onsdag 6 februari 2013

Honeytree - i sanning en Jesus-flicka

Efter 1960-talets kulturella och samhälleliga omvälvningar var det många desillusionerade hippies och andra radikaler som fann Jesus. Det kanske inte var den Jesus som deras föräldrars traditionella kyrkor hade företrätt utan en mer långhårig och sandalbärande sådan. Istället för att klippa sig och köpa kostym förblev de ledigt klädda radikaler med batiktröjor, men med fokuset på Jesus istället. Dessa kallades för "The Jesus People" och kunde räknas i 100 000-tal när de hade sin peak i USA på 1970-talet.

Liksom de inte klippte sig, hemföll de heller inte åt traditionell psalmsång, utan tog med sig de moderna tongångarna från deras tidigare liv och gjorde kristen musik av det. Det var den kristna rockens födelse, och den kallades rätt och slätt för "Jesus Music".

De senaste åren har en hel del Jesus Music blivit tillgänglig i digitalt format. Mycket låter faktiskt ganska dåligt. De hade ofta en undermålig inspelningsbudget, och det fanns ofta en outtalad praxis av att inte se musiken som annat än ett medel för att dra människor till ungdomsmöten så att man sedan kunde predika evangeliet till dem.

Här och var stöter man ändå på små pärlor, och Honeytree är en sådan. En tjej som verkligen ser 70-tal ut levererar ett antal låtar som fångar Jesus folkets tankegångar i sina texter på ett exemplariskt vis. Lovely Jesus är en guldklimp, och Rattle and Shake Me är en något irriterande låt, men den speglar hur det pånyttfödda, livsförvandlade Jesus-folket ofta kunde misstas för påtända acid-hippes. Searchlight lyfter fram Jesus-folkets betoning på att troget och kompromisslöst gå den smala vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar